Historie

Dertig jaar historie in chrysanten telen

Het is 1981 als Theo Zwinkels een eigen loonbedrijf opzet. Specialisatie: chrysanten planten en oogsten. Twee jaar later begint hij in Kwintsheul een chrysantenkwekerij erbij, op een oppervlakte van 5000 vierkante meter. Het loonbedrijf wordt in 1984 al afgestoten en Theo gaat verder als chrysantenkweker. Weer een jaar later groeit Theo Zwinkels naar een bedrijf van dubbele omvang, met de verhuizing naar het nieuwe tuinbouwgebied Bagijneland in ‘s-Gravenzande.

Tweede verhuizing

In twee etappes groeit het bedrijf verder: eerst naar 12.000 vierkante meter (aanbouw), vervolgens in 1994 naar 30.000 vierkante meter door de aankoop van het naastgelegen bedrijf. Als in 1997 de wens tot efficiencyverbetering groter wordt, blijkt nieuw bouwen op Bagijneland een kostbare zaak. Daarom verhuist Theo Zwinkels voor de tweede keer naar een nieuw tuinbouwgebied: Oud Camp, in Maasland. Op een kavel van 4 hectare wordt in 1999 3,2 hectare kas gerealiseerd, inclusief groeilicht en centrale verwerking van de bloemen in de bedrijfsruimte.

In 2004 volgt de investering in een WKK-installatie, om efficiënter met energie te kunnen omgaan. Een jaar later staat er ook een plantrobot. In de jaren daarna wordt er geïnvesteerd in een totaal nieuwe belichtingsinstallatie (2007), wordt de bosmachine vervangen (2010) en wordt er een nieuwe hoesmachine geplaatst (2011).

Met zoon Michael in het bedrijf bouwt Theo Zwinkels B.V. verder aan de toekomst. In eerste instantie gaat de aandacht uit naar het nog verder optimaliseren van de teelt en organisatie. Als na een aantal stabiele jaren geen verdere verbeteringen op deze locatie meer mogelijk lijken te zijn, volgt in 2012 de aankoop van een tweede locatie aan de Galgeweg in Naaldwijk. Inmiddels is Michael Zwinkels eigenaar van het bedrijf en doet vader Theo een stapje terug.

Exact een jaar na de aankoop van locatie Galgeweg, volgt de koop van een naastgelegen perceel van circa 2 ha. In 2014 is hierop 16.377 m2 uitbreiding gerealiseerd, waardoor de oppervlakte van deze locatie is vergroot tot 7,2 ha. Met 10,4 ha moderne glasopstanden is SenZaro klaar voor een bloeiende toekomst.

In diezelfde jaren zijn er plannen gesmeed om de teelt van lisianthus op te pakken. Zomer 2016 is er in een bestaande afdeling van 16.500 m2 geïnvesteerd in zeer hoog lichtniveau (24.000 lux/315 mmol), stroomvoorzieningen, stoomvoorzieningen (grondontsmetting), diverse scherminstallaties, gietsysteem en ventilatoren om het de nieuwe teelt aan niets te laten ontbreken. December 2016 is de eerste lisianthus geoogst. Doel is om de komende jaren te groeien in de lisianthusteelt, zowel in oppervlakte als kennis. Wat overigens niet wil zeggen dat de chrysantenteelt wordt afgebouwd.